Stories   Hypyistä

Hypyistä

Mitkä tekijät vaikuttavat hyppyihin?

Hyppyihin vaikuttaa:

  • Hyppymaton muoto
  • Jouset
  • Hyppykankaan koko ja muoto
  • Runko
     

Muoto
Trampoliinin muoto on merkittävin hyppyihin vaikuttava tekijä. Suorakulmainen muoto auttaa sinut hyppäämään korkeammalla verrattuna muihin malleihimme Suorakaiteen muotoisessa mallissa jouset jännittyvät samanaikaisesti, ja pomput ovat yhtä voimakkaita joka puolella. Voit nauttia syvistä, sekä erittäin pitkistä ja voimakkaista hypyistä.  Pitkittäiset sivuvoimat avittavat sinut hallittuihin hyppyihin.

 
Pyöreässä mallissa sivuvoimat ovat voimakkaimmillaan trampoliinin keskiosiossa. Sen vuoksi kaikki kilpatrampoliinit ovat muodoltaan suorakaiteita. Niissä hypyt ovat kontrolloidummat ja tasaisemmat. Suorakaiteen mallisella trampoliinillamme voit hypätä jopa 9 m korkealle. Pyöreällä mallilla hyppykorkeus on noin 2-3 metriä.
 
Pyöreissä malleissa voima jakaantuu tasaisesti rungossa, siksi näissä malleissa runko voi olla kevyempi kuin suorakaiteisissa. Suorakaiteen muotoisissa malleissa voima jakaantuu epätasaisemmin, eniten jännitystä on pitkillä sivuilla.

 
 

Hyppykankaan koko ja materiaali.

Koko
Trampoliinin hyppykankaan ja maan väliin muodostuu ilmakupla sen seistessä horisontaalisesti.

Kun laskeudut hyppymatolle, hyppykangas nostattaa ilman sivuja kohti. Samalla tapaa, kun hyppymatto palautuu horisontaaliseen asentoon, muodostuu vakuumi ja kangas imee uutta ilmaa takaisin sisään. Trampoliini on kuin suuri pumppu.

 

Mitä suurempi kangas on, sitä enemmän ilmaa painautuu ulos ja sisään joka hypyllä. "Pumppuefekti" varastaa osan hypyn voimasta. Siksi halkaisijaltaan 5 metrisessä (13m2) trampoliinissa hypyt ovat hitaammat. Halkaisijaltaan 4,3 metrisissä on 30% vähemmän kangasta, joten hypyt ovat terhakkaampia. Pienemmissä malleissa hypyt ovat tätäkin nopeampia.

Punottu 2-säikeinen teryleenikangas  
Pumppuefekti-ongelman ratkaisemiseksi on suunniteltu hyppykankaita, jotka päästävät läpi lähes kaiken ilman lävitseen, sen sijaan että ilma poistuu sivuilta. Ilma seisoo paikoillaan, ja virtaa läpi tasaisesti kankaan aukoista. Näin saadaan parhaat mahdolliset hypyt. Siksi tätä kangastyyppiä käytetään kilpailuissa. Ota huomioon, että tämä hyppykangas on ainoastaan suorakulmaisessa mallissamme.

 

Teryleenikangas ei ole niin liukas sadesäällä kuin polypropeeni. Miinuspuoli on kankaan kalliimpi hinta. Se ei myöskään ole niin miellyttävä iholle, jos sattuu esimerkiksi kaatumaan hyppiessä. Lisäksi kangas tulee maalata 3-4 vuoden välein, jotta nylon pysyy suojattuna. Polypropeenikangasta ei tarvitse huoltaa.


Runko
Kaikki runkoon kohdistuva liike imee voimaa hypystä. Jotta saat parhaat hypyt, tulee rungon olla niin painava, paksu ja kestävä kuin mahdollista.

Lue lisäksi, kuinka trampoliinilla hyppiminen vaikuttaa vartaloon Lääkärin sana.
 


X

Evästeasetukset